De la Asediul Vienei (1683) la Asediul Europei (2015)

Se scriu şi se publică în aceste zile munţi de comentarii despre valul uriaş de emigrări ilegale din nordul Africii şi, mai ales, din lumea islamică. În fapt, este vorba de cea de-a treia invazie şi de cel de-al treilea asediu al Europei din timpurile moderne, după cele ale mongolilor din Secolul al XIII-lea şi efortul prelungit din Secolul al XVII-lea al Imperiului Otoman de a înainta din Balcani şi din Est către centrul şi apusul european, stăvilit definitiv, la 1683, la Viena, odată cu despresurarea marelui oraş de către coaliţia oştilor creştine. Privind, însă, mai adînc şi mai atent lucrurile, atît hoardele de africani şi cele de musulmani năvălite peste drumurile, gările, ogoarele şi cîmpiile europenilor, cît şi alte mari neajunsuri care zgîlţîie de multă vreme balamalele continentului, se poate spune că Europa este în cădere liberă. Că nimeni nu se mai îndoieşte de acest fapt şi că Uniunea Europeană se confruntă cu probleme grave, fiecare dintre ele cu un potenţial catastrofal. Probabil că prima problemă este că UE nu face faţă din punct de vedere economic. Că cetăţenii ei s-au împărţit clar în două categorii, pe două axe, Nord-Sud şi Vest-Est, cei bogaţi şi cei săraci.

Europa unificată, „cea mai occidentală”, ca să spunem aşa, s-a format la începuturile Uniunii, în 1957 („cei 6″, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Luxemburgul şi Olanda) şi 1960, alţi 7, şi a fost, probabil, o realitate rezonabilă, justificată de geografie, istorie şi interese comune. După 1960, povestea integrării şi extinderii europene s-a complicat, a mers înainte prin hîrtoape, cu nesfîrşite poticneli. Astăzi, UE include 28 de membri, din Portugalia, în Estonia, de la castelele perfect întreţinute de 1.000 de ani, cu mobilier şi armuri medievale şterse de praf în fiecare zi, din nordul Scoţiei, şi pînă la drumurile de pămînt, cîini vagabonzi şi casele de români şi ţigani, mizere, fără lumină, apă şi săpun, de la marginea marginii Bucureştilor, în România. Deşi a fost o idee atractivă pentru lideri şi elite, o asemenea extindere fără limite a fost o eroare din punct de vedere economic, astăzi neajunsurile ei se văd pretutindeni – criza din Grecia, cu foarte posibile efecte de domino, îi copleşeşte pe toţi, greci sau nu, iar moneda euro, apărută de numai 15 ani, arată acum ca o „rebelă fără o cauză”, nimeni nu ştie pe cine trebuie să sprijine, pe germani, sau pe greci?

Pe de altă parte, în aceste zile UE pare să fi ajuns pe marginea prăbuşirii sociale şi culturale. Nu se poate confrunta cu torentele dezlănţuite de invadatori africani şi musulmani – se spune că ei vor ajunge anul acesta la 1 milion, spre a sugera proporţiile catastrofei spunem doar că în 1907, anul-record al imigrărilor în SUA de la începuturi pînă azi, din toată Europa au imigrat peste Ocean numai 1.285.349 persoane! Pe atunci, în „foame” demografică şi mega-expansiune economică, America a avut posibilitatea să-i primească, astăzi, Europa nu-i poate primi şi absorbi şi, mai ales, nu-i poate opri. Violul – subiect încins la roşu în prezent în România – violul în grup africano-islamic se întîmplă sub ochii noştri, transmis în direct de toate televiziunile celor 28, ca şi de celelalte televiziuni şi surse mediatice internaţionale. „Părinţii” nevolnici ai victimei, ai violatei Europa, părinţii ei de la Bruxelles, spun numai prostii. Aliaţii cei mai de nădejde ai europenilor, americanii, tac mîlc – o fi asta semn că le place ce văd? Poliţiile sînt depăşite. Armatele naţionale europene, mici, mari, aşa cum sînt, stau cuminţi în cazărmi. Organizaţia nord-atlantică se face că nu vede şi nu aude nimic, ea nu există, nici pe mări, şi nici pe uscat, se pregăteşte de apropiatele mari manevre din toamnă, cu 36.000 de soldaţi – Europa piere şi baba NATO se piaptănă prin Portugalia. Şi astfel, securitatea poliţienească, militară şi defensivă euro-atlantică a Europei a clacat. Nici una dintre cele 3 entităţi nu poate, sau NU VREA să-i protejeze pe europeni, din banii, taxele şi impozitele cărora trăiesc. Printre emigranţii ilegali (cei mai mulţi familii), cu siguranţă că se ascund şi criminali, viitori terorişti islamici, traficanţi de droguri şi ticăloşi care urăsc definitiv Europa creştină – ultimii, o adevărată „muniţie vie” pentru ciocnirea civilizaţiilor, iminentă. Uitîndu-ne mai atent la invazie, la invadatori, la peedigree-ul filozofico-religios şi la viziunea lor despre viaţă, vedem că ceea ce ni s-a părut, pînă acum, o problemă imposibil de rezolvat, anume deosebirile cultural-lingvistice şi socio-economice dintre diferiţi europeni, este floare la ureche, păleşte pe lîngă diferenţele dintre aceştia şi năvălitori. Acum, se află sub asediu identitatea, cultura, ordinea socială, bunăstarea economică şi stilul de viaţă europene. De unde pînă acum tragicul ghettou a existat în Europa ici şi colo, într-un timp sau altul, acum apare riscul ca întregul continent să devină o adunătură de ghetto-uri, segregate şi securizate după putinţa fiecărei comunităţi. „Melting pot”-ul, „vasul de topire” american, a tuturor într-o singură naţiune, n-a existat niciodată, şi nu poate exista în Europa. Şansele sînt zero, ca europenii să-i adopte pe cei care au invadat acum ţările lor, după cum sînt zero şi şansele ca invadatorii să adopte, vreodată, „Visul european”.

Mulţi dintre ei nu au nimic în comun cu statutul de refugiaţi, nu au asupra lor nici un act de identitate şi refuză să spună care este ţara lor de origine, pentru a nu putea fi deportaţi. Astfel, dovedesc nu ignoranţă, ci faptul că ştiu mai multe despre noi, decît ştim noi despre ei. Prognoza este, deci, una singură: ceea ce vedem că se întîmplă, nu se poate decît agrava.