Social Media
Publicitate
Publicat la 9 septembrie 2014 in Stiri sportive

O porţie de creier pentru Marica…

În urmă cu 2 ani, Naţionala României debuta cu o victorie, în deplasare, împotriva echipei similare a Turciei: 1-0. Şi totuşi, nu ne-am calificat la turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia. S-a calificat… Grecia! Acum, am debutat tot cu o victorie, cu 1-0, şi tot în deplasare, în meciul cu Grecia – pentru Campionatul European. Noi începem bine şi terminăm prost. Aşa că nu mă îmbăt cu apă rece, drumul e lung. Fireşte că e un rezultat bun şi trebuie tratat ca atare. Dar aţi văzut vedetismul la români? Aţi văzut cum şi-a luat-o în cap jucătorul Marica, doar pentru că a dat un gol din 11 metri – penalty obţinut de Chipciu, nu de el? Efectiv, nu s-a mai înţeles nimeni cu el!

A devenit fiară. A intrat la rupere. Pînă a găsit ce a căutat: a văzut cod roşu în faţa ochilor şi va lipsi în partida următoare, cea cu Ungaria. De ani de zile mă tot reprim şi nu vreau să public un pamflet cu titlul „Fotbalistul român n-are creier”. M-am gîndit că nu e dreaptă generalizarea. Dar prea se înmulţesc manifestările astea aberante. Şi ele prejudiciază echipa, adică fotbalul românesc în ansamblu. Desigur, nu le poate cere, nimeni, acestor băieţi să fie savanţi, să judece la rece, să se gîndească de cîteva ori pînă rezolvă o fază, într-un fel sau altul. Atunci, în iureşul jocului, nu mai ţin cont de nimic. Din păcate, jucătorii români aleg, aproape întotdeauna, varianta cea mai păguboasă.

Nu sînt singurii, bineînţeles – îmi vine în minte acum uriaşa prostie a lui Zidane, din finala Campionatului Mondial, în meciul cu Italia, cînd l-a lovit cu capul în piept pe un adversar. Ce urîtă ieşire din scenă! Ceva similar a făcut şi Ganea, sugrumătorul de arbitri. Exemplele sînt numeroare. De ce nu se întîmplă asemenea scene la baschet, sau volei, sau la alte sporturi de echipă? De ce are fotbalul cel mai mare potenţial de violenţă? Pe care o putem numi, în linişte, golănie. O altă fază a meciului de duminică seara, de la Atena: portarul Tătăruşanu ştia că e luat la ochi de arbitru, pentru repetate trageri de timp, dar, cu toate astea, a întins coarda pînă a pleznit şi a văzut, şi el, ceva colorat în faţa ochilor: un cartonaş galben. Ce-a cîştigat prin tertipul respectiv?

Cîteva secunde? Nu merită. Referindu-mă la meciul propriu-zis, cred că erau mai utili formaţiei Gardoş, Bourceanu şi Keşeru – decît Hoban, Bogdan Stancu şi Prepeliţă. Dar, gîndirea lui Piţurcă e abisală, mai ales de cînd practicantul nobilului sport al barbutului şi-a pus ochelari de cal… pardon, de intelectual…

CORNELIU VADIM TUDOR

8 septembrie 2014

 

ziare