Social Media
Publicitate
Publicat la 5 iunie 2013 in Stiri

Interpelare a senatorului Valer Marian despre isprăvile primarului U.D.M.R. din Carei

Senatorul Valer Marian face noi dezvăluiri cu privire la comportamentul unor autorităţi ale statului. Redăm o interpelare a acestuia adresată premierului Victor Ponta şi ministrului de Interne Radu Stroe, în care cere „sancţionarea abuzurilor, fraudelor şi derapajelor şovine ale primarului Municipiului Carei“.„Primarul Municipiului Carei, Eugen Kovacs, se află la al treilea mandat de edil-şef. Primul mandat l-a deţinut în perioada 1996 – 2000, cînd a candidat în numele unui partid românesc, Partidul Noua Democraţie din Nord-Vest, şi-a făcut mare tapaj că şi-a întemeiat o familie mixtă, soţia fiind româncă, iar copiii vorbind româneşte. Celelalte mandate le-a cîştigat candidînd pe lista UDMR, profitînd de faptul că populaţia maghiară deţine o pondere de 55% în Municipiul Carei. Primarul Kovacs este actualmente unul dintre principalii lideri judeţeni ai UDMR, deţinînd funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

La Carei se angajează numai maghiari

În ultimul an de mandat, primarul Eugen Kovacs a manifestat o serie de atitudini iredentiste, şovine, discriminînd vădit populaţia românească din Carei. Astfel, după preluarea Spitalului Municipal din Carei de către Primărie, majoritatea angajărilor la această instituţie s-au făcut pe criterii etnice, fiind selectate de către primarul Kovacs şi managera Elisabeta Racz persoane de naţionalitate maghiară, cărora li se pretinde suma de 1.000 de euro la angajare. Referitor la aceste aspecte, pe care

le-am semnalat într-o conferinţă de presă, mi s-a comunicat că se efectuează cercetări de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. De asemenea, cu ştiinţa primarului Kovacs, la fabricile construite în Carei de firme germane, dar avînd manageri maghiari, nu sînt angajaţi muncitori români dacă nu cunosc limba maghiară, fapt ce constituie o discrimare pe criterii etnice.

Sabotarea centenarului Vida Gheza şi abandonarea Monumentului Ostaşului Român

În toamna anului trecut, primarul Kovacs s-a implicat în difuzarea în şcolile şi instituţiile din Carei unei cărţi cu mesaje şovine, iredentiste, cu titlul „Traseul legendelor sătmărene“, care a fost retrasă ulterior în urma intervenţiei SRI. În cursul lunii februarie a.c., cu o săptămînă înaintea sărbătoririi la Carei a centenarului Vida Gheza, sculptorul care a realizat şi Monumentul Ostaşului Român din localitate, primarul Kovacs a dispus să fie scoase dalele din jurul monumentului pentru a împiedica sau a altera desfăşurarea festivităţii comemorative. Sub mandatul său, Primăria Municipiului Carei a fost implicată într-un proiect de reabilitare a castelului Karoly, în valoare de 4,5 milioane de euro, în timp ce Monumentul Ostaşului Român este lăsat să se altereze, nefiind nici măcar curăţat chimic. Primarul Kovacs, favorizează presa locală maghiară ori pe ziariştii maghiari sau români de la publicaţiile româneşti care îi sînt total aserviţi, neaducîndu-i nici o critică şi lăudîndu-l continuu. De exemplu, pe ziaristul Szasz Lorand, originar din Carei, actualmente director al cotidianului „Gazeta de Nord-Vest“, căruia îi este naş de căsătorie, îl plăteşte cu suma de 4.000 de lei lunar, virată din banii Primăriei prin SC Media Total SRL, iar pe ziaristul Ciprian Bîtea, originar tot din Carei, actualmente redactor-şef la „Gazeta de Nord-Vest“, cunoscut drept un apropiat al soţiei sale, îl plăteşte cu 3.000 de lei lunar, prin SC Nord-Vest TV Advertising SRL.

Neglijarea şi oropsirea satului Ianculeşti

Primarul Kovacs manifestă atitudinea cea mai şovină şi discriminatorie faţă de comunitatea românească din satul Ianculeşti, aparţinător Municipiului Carei, în care trăiesc peste 2.000 de urmaşi ai coloniştilor moţi aduşi aici în 1924, după Marea Unire. Satul Ianculeşti a fost neglijat sau discriminat total de primarul Kovacs, pe motiv că localnicii nu i-au acordat nici un vot, aceştia susţinînd candidaţii USL. Astfel, drumul de acces în Ianculeşti este plin de gropi, aproape impracticabil, iar drumurile interioare sînt precar pietruite. Vara trecută, primarul Kovacs le-a promis locuitorilor din Ianculeşti, parlamentarilor USL şi conducerii Consiliului Judeţean că va repara drumul de asfalt, dar nu a făcut nimic. Şcoala şi căminul cultural din sat se năruie, localnicii neputînd organiza mese de nuntă, botez sau înmormîntare. Satul nu are canalizare, nu are dispensar şi nu are asigurat nici un mijloc de transport public pînă în Municipiul Carei, situat la o distanţă de 12 km. Săptămîna trecută, respectiv în data de 31 mai 2013, primarul Kovacs a impus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, în dimineaţa zilei respective, un proiect de hotărîre privind scoaterea la licitaţie publică a păşunii satului Ianculeşti. Primarul UDMR vrea să-i lase astfel fără ultima sursă de subzistenţă pe locuitorii din Ianculeşti, marea majoritate persoane în vîrstă, care trăiesc din creşterea de animale (vite, porci). Conduita primarului este abuzivă atît pe fondul problemei, avînd în vedere că în cartea funciară este înscris dreptul de uzufruct al Coloniei Ianculeşti asupra păşunii săteşti, cît şi sub aspect procedural, întrucît majoritatea consilierilor locali au primit proiectul de hotărîre doar în dimineaţa zilei pentru care a fost convocată şedinţa Consiliului Local şi acesta nu a fost discutat şi aprobat de comisiile de specialitate. Proiectul de hotărîre a fost amînat pentru a fi studiată documentaţia, după ce la şedinţă au venit 70 de locuitori din Ianculeşti, în frunte cu delegatul sătesc, iar primarul Kovacs a fugit din Primărie cînd a aflat că am fost invitat şi subsemnatul de către ianculeşteni.

Kovacs are greaţă la tricolorul românesc

Cu ocazia acestei şedinţe de Consiliu Local, am constatat că în sala de şedinţe nu era arborat drapelul naţional, ci numai cel al Uniunii Europene, şi am aflat că drapelul României nu este arborat nici în biroul primarului. Am aflat, de asemenea, că primarul Kovacs are obiceiul să scuipe pe cocarda tricoloră cînd este obligat să o arboreze pe piept la anumite festivităţi. Culmea tupeului, după ce în campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu, din 29 iulie 2012, s-a deplasat pe toate străzile solicitîndu-le insistent careienilor, îndeosebi celor de naţionalitate maghiară, să nu meargă la vot, de cîteva luni le solicită imperativ parlamentarilor USL să facă demersuri pe lîngă Guvernul Ponta să aloce finanţări pentru proiectele Primăriei Carei.

Anchetarea primarului şovin

Avînd în vedere abuzurile şi fraudele semnalate la adresa primarului Kovacs Eugen, vă solicit, domnule prim-ministru şi domnule ministru de Interne, să dispuneţi Corpului de control să efectueze o verificare a activităţii Primăriei Municipiului Carei pe perioada 2008 – 2013 şi să sesizaţi Direcţia Generală Anticorupţie pentru tragerea la răspundere penală a acestuia“.

Senator VALER MARIAN

 • George

  Bozggorii astaia nesimttiti si imbecilli au greata la tot ce e romanesc fara exceptie .Agita si atata incontinuu populatia romana ca apoi sa strige la UE de rasism. Ard steagul romaesc, bat la propiu romanii , arboreaza pe insitutiile romanesti steagul Ungariei, ard efigiile eroilor romanai in piata publica si tot acesti frustati au gura sa tipe. Vor spargerea Romaniei si alipirea la Ungaraia fapt pentru care nu se dau in laturi de la nici o marsavie. Pina cand domnilor din guvern si Parlament? Voi ce tara conduceti si o aparati? Un pic de bun simt si rusine nu v-ar strica macar pentru milioanele de stramosi morti si ingropati in glia romanesca pentru apararea acestei tari. Sau au murit atitia oameni iubitori de tara ca s-o vindeti voi acum pe comissioanne grase? Rusine.

 • Nicolae

  Nu pateste nimic, primarul Eugen Kovacs. Stiu sigur! Nu este el de vina sau UDMR-istii, de vina sunt alogenii care s-au tot perindat la putere in ultimii 23 de ani, care le-au tot dat apa la moara UDMR-istilor, precum si primarilor, mai ales ca acestia de 23 de ani n-au mai fost pusi de nimeni sa cante „Desteapta-te Romane”, si sa danseze „Hora Unirii”. Pai, cine sa-i mai puna? Si, daca tot ii e scarba de Tricolorul romanesc, de ce nu-si paraseste nevasta, care-i romanca? O iubeste chiar atat de mult?! Macar s-o-nsele si el o data!

 • Monica

  acest primar a reusit sa pacalesca multa lume care nu vede lucrurile decat din avion….uita sa spuna ca are cu nevasta romanca doi copii dar niciunul nu e botezat ca roman ci la reformati!
  are poprire pe salar de 5 ani datorita datoriilor de miliarde din urma falimentarii celor 4 firme personale si totusi nimeni nu spune nimic?
  fals in acte publice,in modificari de hotarari de CL si Prefectura tace!!!!
  vicele e tot de la UDMR in orasul cu 45% romani! un fost fotbalist dar defapt amandoi au dat chix cu afacerile lor private si acum stau la mila statului roman pentru un salar dar se infrupta din plin din fondurile europene venite pe proiecte facute cu firmele udmr de casa!

ziare