Social Media
Publicitate
Publicat la 11 septembrie 2013 in Alte stiri

În 1977, 5 terorişti unguri au plănuit să deturneze un avion al TAROM

1977 februarie – Raport al ministrului de Interne cu privire la tentativa unui grup de tineri de a deturna un avion al companiei TAROM.

 

MINISTERUL DE INTERNE                          STRICT SECRET

Nr. 0068.121 din …februarie 1977

Ex. nr. 3

 

RAPORT

privind rezultatul cercetărilor efectuate

în cazul tentativei de deturnare a unui

avion de pasageri TAROM, de pe ruta

Cluj-Napoca – Bucureşti

 

În ziua de 5 februarie 1977, un grup de 6 tineri, între 16 şi 19 ani, din municipiul Cluj-Napoca, au intenţionat să deturneze avionul de pasageri TAROM, cursa Cluj-Napoca – Bucureşti.

Cercetările au stabilit că la începutul anului 1976, ORB AN GYORGY ENDRE, în vîrstă de 18 ani, elev în anul II la şcoala profesională „Armătura”, a iniţiat un grup avînd ca scop plecarea ilegală din ţară prin deturnarea unui avion. În această acţiune au fost atraşi KIRALY IANOŞ, de 17 ani, coleg de clasă, PASMANY ROBERT, de 17 ani, elev în clasa a X-a la Liceul industrial de transporturi, şi IOSZA ISTVAN, de 19 ani, muncitor necalificat la întreprinderea „Unirea”.

Pentru pregătirea acţiunii, IOSZA ISTVAN şi PASMANY ROBERT au făcut un zbor de recunoaştere de la Cluj-Napoca la Bucureşti, în ziua de 29 ianuarie 1977, iar la înapoiere au definitivat planul de deturnare a avionului, preconizînd luarea ca ostatic a unei stewardese şi, sub ameninţarea uciderii acesteia, să determine echipajul avionului să schimbe traseul de zbor spre Austria.

Totodată, şi-au procurat 5 cuţite, frînghii, au confecţionat măşti din ciorapi de nylon şi s-au antrenat, simulînd operaţiunea de deturnare a avionului.

Înainte de punerea în aplicare a planului, ZILANY LAJOS a determinat-o să plece ilegal din ţară şi pe prietena sa, PALOCZI TUNDE, în vîrstă de 16 ani, elevă în clasa a X-a la Şcoala generală nr. 2.

În ziua de 4 februarie 1977, cei 6 tineri şi-au procurat bilete de avion, iar la data de 5 februarie 1977, s-au deplasat la Aeroportul Cluj, avînd ascunse în pantofi şi buzunare cuţitele, măştile şi frînghiile. La controlul efectuat asupra lor, aceste obiecte nu au fost găsite.

Trezind însă suspiciuni prin ţinuta lor neîngrijită şi prin faptul că se găseau în grup, organele de control au întrebat-o pe PALOCZI TUNDE cu privire la scopul călătoriei şi dacă părinţii ei au cunoştinţă de faptul că efectuează deplasarea la Bucureşti. În urma acestei intervenţii, cei în cauză au devenit circumspecţi, iar în timpul zborului au renunţat să pună în aplicare planul de deturnare a avionului.

Datorită comportamentului lor suspect, semnalat încă de la Cluj, cei în cauză au fost reţinuţi la sosirea pe Aeroportul Băneasa. În declaraţii, au recunoscut intenţia de a fugi din ţară şi pregătirile pe care le-au făcut în acest scop.

În legătură cu cauzele care i-au determinat să întreprindă această acţiune, a rezultat că doreau să ajungă într-o ţară din Occident unde, după părerea lor, ar fi avut posibilităţi de cîştig fără să muncească. Concepţia lor greşită s-a format sub influenţa postului de radio „Europa Liberă”, ale cărui emisiuni le audiau în grup.

Nu a rezultat ca aceştia să fi fost instigaţi de alte persoane la comiterea faptelor.

Întrucît cei 6 tineri au renunţat la punerea în aplicare a planului de deturnare şi evaziune, faptele acestora sînt exonerate de răspundere penală ca urmare a desistării.

În ceea ce priveşte aspectul asocierii pentru săvîrşirea de infracţiuni, aceştia pot fi traşi la răspundere penală. Datorită însă renunţării la scopul pentru care s-au asociat, ţinînd seamă că toţi sînt tineri, dintre care 4 minori, şi că îndreptarea lor se poate realiza prin măsuri de ordin educaţional, propunem ca cei în cauză să nu fie deferiţi Justiţiei, urmînd a fi scoşi de sub urmărire penală în baza articolului 181 Cod Penal.

Organele de Securitate vor proceda la avertizarea acestora în prezenţa părinţilor şi a factorilor educaţionali, asigurînd în continuare supravegherea lor informativă, pentru a le cunoaşte comportarea şi efectul măsurilor luate.

 

MINISTRU

Teodor Coman

(Nota a fost difuzată tov. N. CEAUŞESCU

/ss/ cpt. indescifrabil)

  • A.C.N.S.A.S., fond Documentar, dosar nr. 16.302, voi. 17, f. 129-130.
ziare