Social Media
Publicitate
Publicat la 15 decembrie 2013 in Alte stiri

Fenomene stranii Brazilianul care vindeca miraculos

Jose Arigo a devenit cunoscut prin talentele sale inexplicabile de medium, pe care le-a folosit adesea pentru a vindeca bolnavi şi răniţi. Admiratorii lui au etichetat multe dintre acţiunile lui drept miracole. Din păcate, încercările lui de a-şi folosi uimitoarele puteri de vindecător pentru binele omenirii au fost întrerupte brusc de trimiterea lui la închisoare, în momentul în care autorităţile au decis că activitatea lui contravenea legii.
Arigo s-a născut în 1918 într-un sat din Brazilia şi nu şi-ar fi putut imagina niciodată faima mondială pe care avea s-o dobîndească. A devenit conştient pentru prima dată de calităţile sale, pe cînd vizita o rudă aflată pe patul de moarte; întreaga familie se adunase ca să-şi ia rămas-bun de la femeia care suferea de o tumoare mortală. Dar, după ce preotul a terminat de citit ultimele cuvinte rituale, Arigo povesteşte că a simţit dintr-odată o nevoie imperioasă să facă ceva. A luat un cuţit din bucătărie, a efectuat o incizie şi a îndepărtat pe loc tumoarea. În mod uimitor, femeia s-a refăcut rapid şi după acest incident comunitatea lui Arigo şi-a dat seama că avea în mijlocul său un remarcabil vindecător, cu puteri paranormale.
În zona unde trăia Arigo domnea o sărăcie lucie, astfel că accesul la doctori şi medicamente era foarte limitat. Nu este de mirare, aşadar, că vestea calităţilor lui de vindecător s-a răspîndit rapid şi în curînd a fost solicitat să vindece o mulţime de oameni. Deşi, iniţial, era reticent, căci nu dorea să pună în pericol viaţa oamenilor, facîndu-le operaţii, Arigo a descoperit în scurtă vreme că este capabil să repete succesul primei lui operaţii în mai multe împrejurări.

A luat un cuţit din bucătărie, a efectuat o incizie şi a îndepărtat pe loc tumoarea.

Cu toate că se ştia că vindecători similari mai există şi în alte comunităţi, mai ales în Filipine, rareori se întîmplase ca astfel de talente să fie folosite cu un asemenea succes şi fară a se recurge la nici un fel de metode ascunse. Mulţi vindecători susţineau că au fost cumva binecuvîntaţi şi se considerau, adesea, intermediari ai Sfîntului Duh. Spre deosebire de aceştia, Jose Arigo oferea o explicaţie cu totul diferită pentru calităţile sale şi anume că, atunci cînd opera, era îndrumat de spiritul unui doctor german decedat, Adolphus Fritz.
E greu să găsim altă explicaţie pentru remarcabilele calităţi ale lui Arigo, căci era un om cu foarte puţină ştiinţă de carte şi fireşte că nu avea nici un fel de cunoştinţe medicale. Singura posibilitate ar fi că inventase povestea cu doctorul Fritz pentru a distrage atenţia de la puterile incredibile de care dispunea şi care, de fapt, îi aparţineau întru totul. Indiferent care ar fi fost adevărul, Arigo a continuat toată viaţa să pună meritele succesului activităţii lui pe seama spiritului doctorului Fritz. Arigo a vindecat multe persoane, pînă în momentul în care a atras asupra sa atenţia autorităţilor. Comunitatea medicală era foarte îngrijorată din cauza nerespectării normelor de igienă în timpul operaţiilor lui şi datorită faptului că Arigo nu avea nici un fel de pregătire medicală. În cele din urmă, în 1936, a fost arestat pentru practicarea ilegală a medicinii; a fost amendat şi condamnat la 8 luni închisoare. Dar autorităţile nu erau pregătite să facă faţă uriaşei popularităţi de care se bucura Arigo – astfel încît însuşi preşedintele Braziliei a intervenit şi i-a acordat graţierea oficială. Aproape 30 ani mai tîrziu, în 1964, Arigo nu a mai fost atît de norocos şi de astă dată a trebuit să-şi ispăşească pedeapsa. Deşi judecătorul dosarului, Filippe Immesi, n-a rămas insensibil la demonstraţia puterilor lui Arigo, s-a văzut nevoit să tragă totuşi concluzia că Arigo încălca legea şi 1-a condamnat în consecinţă. În timp ce era în închisoare, Arigo şi-a continuat activitatea de vindecător, convins fiind că era misiunea lui să ajute cît mai mulţi oameni. Ceva mai tîrziu, judecătorul Immesi 1-a vizitat pe Arigo la închisoare şi a fost atît de impresionat de ceea ce a văzut, că a făcut apoi o relatare amănunţită în scris. A spus că a fost martor cînd Arigo a efectuat o operaţie de cataractă unei femei numai cu o foarfecă de unghii. Deşi pacienta era pe deplin conştientă în timpul operaţiei, ea nu a simţit nici o durere. Nu s-a folosit nici un fel de antiseptic sau dezinfectant; Arigo s-a mulţumit să şteargă foarfecă pe propria cămaşă, înainte să taie ochiul femeii. După ce a terminat operaţia, Arigo a rostit o scurtă rugăciune pentru însănătoşirea acesteia.
Arigo a murit în 1971, în urma unui accident de maşină. Pe parcursul vieţii sale, a vindecat mulţi oameni care, fără intervenţia lui, n-ar fi supravieţuit. Ştiinţa modernă nu poate să ofere o explicaţie a modului în care reuşea Arigo să practice medicina cu un succes atît de uluitor. S-a sugerat că folosea poate efectul placebo asupra pacienţilor lui, în acelaşi mod în care acesta este practicat de vracii africani. Aceşti oameni remarcabili îi păcălesc pe pacienţi şi îi fac să creadă că s-au vindecat şi, întrucît convingerea lor este extrem de puternică, se refac complet.
Dar această metodă nu poate explica nivelul succesului pe care 1-a avut Arigo decenii la rînd. Credinţa în puterea lui de vindecător va mai dăinui încă multă vreme.

LUCY DONCASTER,
KAREN FARRINGTON,
ANREW HOLLAND

ziare