Social Media
Publicitate
Publicat la 7 martie 2013 in Alte stiri

Cine e unchiul din America al lui Mugur Isărescu?

Mugur Isărescu vizitase SUA, ca cercetător, şi înainte de 1990, iar faptul că avea aici un unchi, pe Ştefan Isărescu, care, moşier mehedinţean fiind, fugise din România din faţa comunismului, demonstrează cît de multă încredere avea Securitatea în el, căci numai urmare unei încrederi absolut speciale putuse să obţină aprobarea deplasării.

Acest unchi Ştefan s-a remarcat prin cele două căsătorii spectaculoase consumate, prima cu principesa Ileana a României, iar a doua cu o membră a familiei Kennedy. Ileana, fiica reginei Maria şi a regelui Ferdinand, se căsătorise în 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg, dar după moartea acestuia s-a recăsătorit cu Ştefan Isărescu. După ce, în 31 decembrie 1947, a fost abolită monarhia sub dictatul sovietic, la începutul lui 1948 ea a părăsit România (ca şi restul familiei regale), stabilindu-se mai întîi la Buenos Aires, unde a înfiinţat un „cămin destinat refugiaţilor politici români”, cu numele Regina Maria. În acest fel, Ştefan Isărescu a devenit un nume cunoscut al emigraţiei române. După mai mulţi ani, Ştefan Isărescu ajunge în Statele Unite ale Americii, unde devine o persoană renumită în emigraţia românească şi ajunge să o cunoască pe Patricia Kennedy, verişoara preşedintelui american Kennedy, cu care avea să se căsătorească după divorţul de principesa Ileana, care s-a călugărit, sub numele de maica Alexandra, la mînăstirea Ellwood City, din Pennsylvania.

După ce nepotul Mugur Isărescu apare din nou în SUA, în 1990, trimis de ministerul de Externe „revoluţionar“ din România, pentru a lua legătura cu organizaţiile financiare internaţionale, cei doi se reîntîlnesc, iar unchiul Ştefan Isărescu se implică în crearea unei noi organizaţii a românilor din SUA, organizînd un grup de intelectuali în aşa-zisul Comitet ACORD (Ad hoc Committee for the Organisation of Romanin Democracy), care avea doi preşedinţi, pe Ştefan Isărescu şi pe Simona Vrăbiescu-KIeckner, autoare a cărţii. Din exil, lobby în SUA pentru România, din care rezultă că misiunea ACORD a fost, „de la început, informarea corectă a mărimilor de la Casa Albă şi din Congresul American, despre realităţile din România”, sau că „ACORD a trimis sute, mii de scrisori, analize, referate şi do-cumente privind situaţia din România, preşedinţilor SUA, congresmenilor şi celor mai influente ziare americane“, în scopul „de a sprijini perioada de tranziţie şi de a plasa România pe orbita valorilor democratice”.

Cînd în anul 2000, Mugur Isărescu era primul-ministru al României, un grup de 3 români din emigraţia din SUA fi vrut să repatrieze rămăşiţele pămînteşti ale fostului prim-ministru român din perioada 6 decembrie 1944 – 6 martie 1945, generalul anti-comunist Nicolae Rădescu. „Un pas numai şi totul ar fi fost rezolvat – relata unul din iniţiatori -, cînd a apărut Ştefan Isărescu… Nu ştiu cum, dar discutînd cu consulul general al României la New York, Eugen Şerbănescu, acesta i-a propus să ia asupra dînsului misiunea de a duce osemintele generalului Rădescu în patrie, cu atît mai mult cu cît prim-ministru al României era Mugur Isărescu, rudă apropiată a domnului Ştefan”. Într-adevăr, Ştefan Isărescu a avut onoarea de a repatria rămăşiţele generalului, el stînd la ceremonia oficială din Bucureşti alături de Mugur Isărescu şi de preşedintele Emil Constantinescu.

CORNEL-DAN NICOLAE

ziare