Social Media
Publicitate
Publicat la 29 august 2014 in Alte stiri

B(oierule), greu la deal cu boii mici…

B(oierule), greu la deal cu boii mici… BLESTEMUL CARE ÎL URMĂREŞTE PE GIGI BECALI LOVEŞTE ŞI ECHIPA STEAUA!

 

A fost o noapte de coşmar la Sofia. Aveam un presentiment că aşa se va întîmpla. În urmă cu cca. 10 ani, echipa engleză Middlesbrough a eliminat Steaua în ultimele secunde de joc. Astfel de capitulări, pe final de meci, a mai trăit Steaua. Nu pot căuta explicaţii în altă parte: echipa e urmărită de un blestem. Eu cred în existenţa blestemelor, iar cine nu crede e un naiv. E vorba de blestemul care marchează toată familia Becali. Nu vi se pare ciudat că toţi cei 3 Becali zac în puşcărie? De ce oare, că doar familia Becali nu e de aceeaşi factură ca familia Bercea! Probabil că înaintaşii legionari ai acestor Becali au săvîrşit unele nelegiuiri.

Ştiţi proverbul: „Părinţii mănîncă aguridă şi copiilor li se strepezesc dinţii”. Care copii nu sînt, nici ei, uşă de biserică. Tot în urmă cu vreo 10 ani, femeia cu care Dumitru Tinu a făcut un copil, Emilia Iucinu, a venit cu mine la Antena 3 şi, într-o emisiune a Gabrielei Vrînceanu Firea, a povestit ce s-a întîmplat la ei, în Pipera: năzdrăvanul Gigi, care avea vreo 12 ani, i-a furat lui ta-su mare 30.000 de lei (în anii ’70, aşa ceva era o sumă mare!) şi bătrînul a murit de inimă rea. Erau banii lui de înmormîntare, pe care se zice că nepotul i-a pierdut la barbut. Fireşte, Gigi a negat – dar ce interes avea femeia să fabuleze, mai ales că nenorocita tărăşenie era cunoscută de toţi oamenii din acea aşezare? Mai trebuie să amintesc de incredibila moarte a mamei celorlalţi Becali – Ioan şi Victor – care s-a înecat într-o piscină aproape goală? Nu putem uita că din pricina fraţilor Becali stă după gratii marele sportiv Gică Popescu. Exemplele sînt mult mai numeroase.

Nu sînt eu biograful acestei familii, care a făcut şi fapte bune, dar tare mi-e teamă că imensa ei avere e clădită pe cadavre. Avere pe care cel mai nebunatic dintre toţi încearcă să şi-o sporească în permanenţă, chiar dacă acum e la zdup. De ceva timp, Gigi vinde tot ce mişcă la Steaua. Jucătorii sînt scoşi la obor ca nişte oi. Iar cei mai mulţi se întorc, cu coada între picioare, ca nişte boi. Mai are rost să-i amintesc? Finul Mirel Rădoi, Chiricheş, Bourceanu, Rusescu, Gardoş, Tătăruşanu şi mulţi alţii. Pe „ţeavă” se află alţii, în flux continuu. Din păcate, echipa Steaua a devenit pentru Gigi Becali o afacere. Dar cine-i dă lui dreptul să distrugă acest bun naţional? Faptul că e la închisoare – pe nedrept, continui să susţin eu – nu constituie o scuză. El nu e slab de minte şi are o reprezentare exactă a lucrurilor.

Din cînd în cînd, mai face şi o donaţie milostivă, prin mijlocirea altui văr al lui, Virgil Becali, dar neapărat la „Palat” şi musai cu televiziunile de faţă! Contradicţia e ridicolă: un personaj aflat într-o celulă face paradă de „Palatul” său aurit, unde îi invită pe unii amărîţi, de faţă cu posturile de televiziune, ca să arate cît e de generos! Dar Biblia spune, clar: „Să faci binele, dar să nu se ştie” – fiindcă are cine să ştie, Dumnezeu.

Numai că aşa ceva nu-l interesează pe fanfaronul Gigi. El se urcă pe gard şi cotcodăceşte! După care se prăvăleşte în genunchi, la pămînt, bate mătănii şi se roagă să-i mai iasă o pasienţă, un calcul, o manevră. Dar Dumnezeu nu primeşte astfel de „rugăciuni”. Pe El nu-L poţi păcăli. Iar miercuri seara i-a mai dat un semn şiretului personaj: l-a trîntit cînd îi era lumea mai dragă, în ultimele secunde. Şi i-a scos din buzunar cîteva milioane de euro, aşa, ca să-l sature! Nu poţi să te duci în Europa, în curul gol, la plezneală. Dai tot ce ai mai bun, în frunte cu antrenorul Reghecampf – dar nu faci nici o achiziţie. Trupa de pitici ageamii Prepeliţă, Pîrvulescu, Rîpă şi alţii, de aceeaşi teapă, nu putea face minuni. Atunci cînd, într-o dublă manşă, ratezi nu mai puţin de 3 lovituri de la 11 metri e limpede că joci în altă ligă, în alt film. Dar ce vină avem noi? Cine îşi permite să facă ţăndări blazonul glorios al echipei?

Poate constitui criza în care se află societatea românească o eternă scuză? Pe vremea cînd Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, micul şi cîrlionţatul oier vindea iaurt şi brînză, cu bidoanele de tablă, pe Calea Victoriei – odată, l-a aşteptat pe un cunoscut personaj al Bucureştilor, Mişu Filip, cîteva ore, la scara blocului, vizavi de Biserica Albă. Şi acum, din negustor cu cobiliţa, a ajuns stăpîn absolut peste acest brand naţional! E prea mult! I-am dat nenumărate şanse acestui om, dar de pomană: e soi rău. Acum te pupă, acum te spurcă. După care plînge şi te imploră să-l ierţi. Apoi, cînd se simte, iar, pe cai mari, te bălăcăreşte din nou. Cine îl tot ţine în vitrină? Cel puţin 2 oameni: Viorel Hrebenciuc şi Viorel Păunescu. Doi tizi. Doi stelişti înfocaţi.

Dar ei sînt atît de orbi încît nu văd că Steaua se prăbuşeşte? Că a început să se facă de rîs în Europa? Că în turneele de pregătire e ciuca bătăilor? Că nu poţi emite pretenţii cînd aduci un antrenor de mîna a paişpea, Gîlcă, de niciunde, care n-are cu cine lucra? Anonima din Giurgiu, Astra moşierului Ioan Niculae, a bătut-o pe Steaua de două ori anul acesta, chiar la Bucureşti. Nu aţi învăţat nimic din aceste ruşinoase eşecuri, Viorelilor? Sau vă domină Gigi Becali şi din puşcărie? I-am făcut mari pe nişte nenorociţi din Bulgaria. Iar un rahat cu moţ (i) ne-a rîs în nas şi, deşi e fundaş, a apărat mai bine ca paiaţa lituaniană Arlauskas. Aşa că umilinţa a fost dublă: ne-au bătut şi „capetele tari“ de bulgari şi „cîinii roşii“ de dinamovişti. Aşa ceva numai păgubosului Gigi i se putea întîmpla. Ce ruşine! Ce mare ruşine!

Am scris cu durere aceste rînduri. Triumviratul care s-a făcut jupîn pe Steaua – repet, Gigi Becali, Viorel Păunescu, Viorel Hrebenciuc – trebuie să plece. Altfel, plecăm noi, suporterii cei mai vechi şi adevăraţi. Fiindcă om iubi noi Steaua, şi la bine, şi la rău – dar răul acesta se eternizează şi ne zdrobeşte inima. Eu, unul, l-am ajutat cît am putut pe Gigi Becali, dar nu sînt dispus să iau în spatele meu şi blestemul greu care îi urmăreşte neamul. Şi încă ceva. „Omul sărac miroase a prost“ – se umfla în pene, acum cîţiva ani, Gigi Becali. El uită că şi Isus a fost sărac, dar nu era cîtuşi de puţin prost, ci era genial. Proştii sînt cei bogaţi, căci a lor va fi Împărăţia Iadului.

CORNELIU VADIM TUDOR

28 august 2014

ziare